emmauppstromer.blogg.se

En blogg om mitt liv som 17 årig-studerande-ryttartjej född och uppvuxen i Uppsala.

Jag heter Emma och jag vill leva i ett könsneutralt samhälle.

Kategori: Allmänt

 

-          Varför ska pojkar gilla blått och flickor gilla rött?

-          Varför ska pojkar leka med bilar och flickor leka med dockor?

-          Varför blir många killar kallade för bög om de bär eller gillar färgen rosa?

-          Varför blir kvinnor sexuellt diskriminerade i många länder?

Är det för att bygga en vägg mellan könen för att strikt visa vad som är manligt och vad som är kvinnligt? Varför lever män och kvinnor fysiskt i samma värld men psykiskt i olika?

Dessa frågor är rejäla tankeställare som det egentligen inte finns ett korrekt svar till.

 

Jag vill att alla människor oavsett ska ha samma rättigheter, skyldigheter och förutsättningar oavsett kön, sexualitet, vart man bor eller ålder.

Idag är det olagligt i Sverige att behandla kvinnor och män olika, tyvärr förekommer det oftare än man tror ändå men jag tycker att det ändå är ett väldigt stort steg i utvecklingen, inte bara för Sverige utan också för resten av världen. Men trots detta så är kvinnor i så många länder fortfarande underskattade. De blir kränkta och sexuellt diskriminerade.

 Vad är det egentligen som skiljer de två könen åt så mycket?

Män är fysiskt starkare än kvinnor, de bygger lättare muskler och springer tillexempel snabbare. Det är biologiskt bevisat. Men ska det betyda att kvinnor ska hamna i underläge i dagens samhälle? Ska kvinnor få mindre lön och lättare arbetsuppgifter? Varför har Sverige aldrig haft en kvinnlig stadsminister? För vad är egentligen skillnaden på män och kvinnor? Förutom våra könsorgan och kroppsbyggnad är vi ganska lika. Vi har samma kapaciteter och möjligheter, ändå underskattas kvinnor i många sammanhang.

Ett exempel på denna särbehandling är en studie som gjordes i Februari som jag hittade på aftonbladet. Den visar att om en man kontaktar en vårdcentral eller sjukhus är det dubbelt så stor chans att han får en läkartid än om en kvinna skulle göra det. Kvinnan skulle istället tilldelas ett gott råd. Enligt läkare är detta för att det är ”lättare att kommunicera med kvinnor över telefon”.  Detta är ett tydligt exempel på sexism och även fast det kanske inte kränker någon personligen är det fel, opedagogiskt och orättvist.

Något som är viktigt att komma ihåg är att jag kämpar inte för att höja kvinnornas roll i samhället, jag kämpar för att fläta ihop mannens värld och kvinnans värld. Vi ska leva med jämställdhet, det ska inte spela någon roll vilket kön man har man ska ha exakt samma rättigheter, förutsättningar och skyldigheter oavsett. Ett könsneutralt samhälle helt enkelt.

Jämställdhet och ideal hänger ihop på väldigt många fronter. Det här med att förvänta sig att vissa ska gilla och se ut på ett vis och andra ska se ut på annat vis och gilla andra saker är ett tydligt exempel.

Jag vill tillexempel veta varför bilar, motorcyklar, stridsflygplan etc kopplas till killar. Anses det som testosteron-fyllda objekt? Är det män som har skapat dessa objekt? Vad är det som gör att just detta så starkt kopplas till just manlighet? Och tvärtom med kvinnor, varför ska tjejer gilla kläder, skor, smink, blommor osv?

Jag tror att alla människor är likadana i grunden men samhället har format olika steriotyper beroende på tex kön. Denna teori kallas för Likhetsfeminism. Den franska författaren och filosofen Simone de Beavoir uttryckte Likhetsfeminismen med det kända citatet: ”Man föds inte till kvinna, man blir det.”

KOMMENTARER:

 • Hedda säger:
  2014-09-09 | 16:47:21
  Bloggadress: http://theartsofriding.blogg.se/

  så jävla bra!! är det ditt tal från svenskan hehe

 • Anonym säger:
  2014-09-09 | 17:10:46

  Bra skrivet Emma, stolt över dej!

 • Anonym säger:
  2014-09-09 | 17:10:47

  Bra skrivet Emma, stolt över dej!

Kommentera inlägget här: